Skip to content

Kuukausi: toukokuu 2017

Pikalainat ovat kapitalismin liitto köyhiä vastaan

Pikalainan koron voi laskea tälläTässä vaiheessa on todettava, että suomalainen työtä tekevä kansa on ajettu nurkkaan, todelliseen ahdinkoon. Leipäjonon sijaan työtä tekevälle köyhälle tarjotaan voimaannuttamisen kokemusta, vastuunottoa omasta itsestä ja kontrollia omaan talouteen. Tämän uusliberalistisen kaavun alta paljastuu ruma totuus, hädänalaisuuden käyttäminen kapitalistin voitoksi. Ilmiön nimi on pikalaina. Nämä pienet lainat eivät ole uusi ilmiö, mutta röyhkeydessään pikalainat ovat ottaneet useita askelia eteenpäin. Sen sijaan, että ahdinkoon joutuneille, suorastaan ajetuille henkilöille tarjottaisiin viimesijaista sosiaaliturvaa tai leipää kuten valtion kuuluisi tarjota, heidät pakoitetaan hakemaan itse rahaa yksityiseltä yritykseltä ja maksamaan se vielä takaisin.…

John Maynard Keynesin kahdet kasvot

Ekonomistit, niin vasemmistolaiset kuin oikeistolaisetkin, puolustavat Keynesiä vastauksena kriisiin. Koska hänen teoriansa eivät juuri muuta kapitalismin perusotetta, eikö vasemmistolaisten olisi aika myöntää hänen heikkoutensa?John Maynard Keynes ”Kaikki ovat suuren taloustieteilijän pauloissa nyt.” Näin kirjoitti Financial Times John Maynard Keynesistä. Ja siltähän se näyttää. Samaa viestiä toistavat USA:n valtiovarainministeri Hank Paulson ja Yhdysvaltain keskuspankin Ben Bernanke yhtäällä ja vasemmistolaiset, kuten Larry Elliot ja Graham Turner toisaalla. Heidän mukaansa Keynes osoitti 30-luvulla, kuinka estää kriisit, ja hänen menetelmänsä voivat toimia nyt. Viestissä on kuitenkin yksi suuri vika.…

Nationalismi ja internationalismi

Nationalismi, kansallisuusaate, on kapitalismin tuote. Se on kapitalistien tärkeimpiä keinoja saada työläiset sidotuksi kapitalistiseen järjestelmään. Siksi sosialistit vastustavat nationalismia. Sen sijaan sosialistit ovat internationalisteja. Internationalismi tarkoittaa taistelua sellaisen maailman puolesta, jossa ei ole rajoja ja jossa kaikilla ihmisillä on samat oikeudet. Ei kannata uskoa sellaiseen, mitä kukaan ei oikein osaa selittää. Sellainen on esimerkiksi juuri kansakunnan käsite, sillä tavallisimmat sitä määrittävät kriteerit eivät pidä kutiaan: Kansakunnan samaistaminen tiettyyn maantieteelliseen alueeseen ei toimi. Onhan useimpien kansakuntien alue vaihdellut historiassa. Suomi oli aluksi vain Varsinais-Suomi, ja esimerkiksi Saksan ja Puolan rajat ovat vaihdelleet vielä 1900-luvun puolivälissä.…