Skip to content

Lentäjien lakko: Hyväosaisten työtaistelu?

Huomasitteko, kuinka vaikea oli löytää ihmisiä, jotka olisivat tunteneet sympatiaa Finnairin lentäjien lakkoa kohtaan? Lentäjät olivat kuulemma ylipalkattuja, itsekkäitä ja vaaransivat yhtiön tulevaisuuden ja muiden työpaikat. Työnantaja sai vapaan kentän esittää, kuinka järkyttynyt ja pahoillaan se oli siitä, ettei sen ehtoihin suostuttu. Ja kahvipöytäkeskusteluissa hyväosaisten lakkoa päiviteltiin.

Joitakin työntekijäryhmiä kohtaan vain on luonnostaan helpompi tuntea myötätuntoa. Etenkin sellaisia, joiden ansiot eivät ylitä omia. Sairaanhoitajat ovat hyvä esimerkki. Poliisit varmaan toinen. Palomiehet. Paperityöläiset taas eivät vielä takavuosina olleet niinkään suosittuja.

Kun Helsingin liikennelaitoksen työntekijät menivät joitain vuosia sitten lakkoon, työmatkaliikenne joutui kaaokseen. Mielipidetiedustelussa taisi enemmistö silti kannattaa bussikuskien tavoitteita. Enemmistö kun joutuu itsekin myymään työtään palkkaa vastaan.

Kun jokin ammattiryhmä puolustaa työpaikkojaan ja työtaisteluun ryhtyessään osoittaa päättäväisyyttä ja ryhtiä, tekee se tavallaan työtä myös muiden eteen. Se voi toimia rohkaisevana esimerkkinä muille.

Jos jokainen ryhmä toisensa jälkeen antautuu helpolla työnantajan sanelulle, ei toistenkaan ole enää kovin helppo pitää puoliaan ja vaatia edes työpaikkaturvaa. Siinä mielessä meidän pitäisi pitää lentäjien puolta. He halusivat pitää työpaikkansa, työnantaja halusi säästää ottamalla muita lentämään. Suostuisimmeko me itse sopimukseen, joka tietäisi käytännössä työpaikan menetystä? Millaista palkanalennusta me voisimme kannattaa naapurin äijälle tai lankomiehelle?

Kun firmat kilpailevat kansainvälisillä markkinoilla, ne hakevat ennen kaikkea liikevoittoa. Minkään yrityksen tavoitteena ei ole turvata ensi sijassa työpaikkoja kotipesällään. Kansallinen lentoyhtiö, valtion omistama, palkkasi taannoin matkustajahenkilökuntaa Aasiasta. Perusteluna olivat aasialaiset lentomatkustajat, mutta tiettävästi tuolle henkilöstölle maksettiin myös huonompaa palkkaa.

Jos lentoyhtiön huono taloudellinen tila on työntekijöiden syytä, eikö jokainen muukin yritys voisi syyttää ahdingostaan palkollisiaan? Samat yhtiöt ovat jossain vaiheessa takoneet kai tuntuvia voittojakin. Talouskriisille näyttää löytyvän yllättävä syyllinen: tavallinen työntekijä.

Olisikohan syytä ottaa työntekijät mukaan tekemään päätöksiä? Olisikohan työtaisteluun lähtevien työntekijäryhmien löydettävä toisensa, hiihtokeskusten rinnetyöntekijät, lentäjät, opettajat yhdessä? Verrattomasti parempi niin, kuin toistella iltalehtien mielipiteitä toisten työtaistelusta.

Published inUutiset