Skip to content

Lentäjien lakko: Hyväosaisten työtaistelu?

Huomasitteko, kuinka vaikea oli löytää ihmisiä, jotka olisivat tunteneet sympatiaa Finnairin lentäjien lakkoa kohtaan? Lentäjät olivat kuulemma ylipalkattuja, itsekkäitä ja vaaransivat yhtiön tulevaisuuden ja muiden työpaikat. Työnantaja sai vapaan kentän esittää, kuinka järkyttynyt ja pahoillaan se oli siitä, ettei sen ehtoihin suostuttu. Ja kahvipöytäkeskusteluissa hyväosaisten lakkoa päiviteltiin.

Joitakin työntekijäryhmiä kohtaan vain on luonnostaan helpompi tuntea myötätuntoa. Etenkin sellaisia, joiden ansiot eivät ylitä omia. Sairaanhoitajat ovat hyvä esimerkki. Poliisit varmaan toinen. Palomiehet. Paperityöläiset taas eivät vielä takavuosina olleet niinkään suosittuja.

Kun Helsingin liikennelaitoksen työntekijät menivät joitain vuosia sitten lakkoon, työmatkaliikenne joutui kaaokseen. Mielipidetiedustelussa taisi enemmistö silti kannattaa bussikuskien tavoitteita. Enemmistö kun joutuu itsekin myymään työtään palkkaa vastaan.

Kun jokin ammattiryhmä puolustaa työpaikkojaan ja työtaisteluun ryhtyessään osoittaa päättäväisyyttä ja ryhtiä, tekee se tavallaan työtä myös muiden eteen. Se voi toimia rohkaisevana esimerkkinä muille.

Jos jokainen ryhmä toisensa jälkeen antautuu helpolla työnantajan sanelulle, ei toistenkaan ole enää kovin helppo pitää puoliaan ja vaatia edes työpaikkaturvaa. Siinä mielessä meidän pitäisi pitää lentäjien puolta. He halusivat pitää työpaikkansa, työnantaja halusi säästää ottamalla muita lentämään. Suostuisimmeko me itse sopimukseen, joka tietäisi käytännössä työpaikan menetystä? Millaista palkanalennusta me voisimme kannattaa naapurin äijälle tai lankomiehelle?

Kun firmat kilpailevat kansainvälisillä markkinoilla, ne hakevat ennen kaikkea liikevoittoa. Minkään yrityksen tavoitteena ei ole turvata ensi sijassa työpaikkoja kotipesällään. Kansallinen lentoyhtiö, valtion omistama, palkkasi taannoin matkustajahenkilökuntaa Aasiasta. Perusteluna olivat aasialaiset lentomatkustajat, mutta tiettävästi tuolle henkilöstölle maksettiin myös huonompaa palkkaa.

Jos lentoyhtiön huono taloudellinen tila on työntekijöiden syytä, eikö jokainen muukin yritys voisi syyttää ahdingostaan palkollisiaan? Samat yhtiöt ovat jossain vaiheessa takoneet kai tuntuvia voittojakin. Talouskriisille näyttää löytyvän yllättävä syyllinen: tavallinen työntekijä.

Olisikohan syytä ottaa työntekijät mukaan tekemään päätöksiä? Olisikohan työtaisteluun lähtevien työntekijäryhmien löydettävä toisensa, hiihtokeskusten rinnetyöntekijät, lentäjät, opettajat yhdessä? Verrattomasti parempi niin, kuin toistella iltalehtien mielipiteitä toisten työtaistelusta.☆【状態 良品【送料無料 1年保証】★ 極楽仙人 SE54 本体 (低周波 治療器 足裏 足つぼ★限定特価★ 国内最安値級価格☆
AIREX(R) エアレックス マット トレーニングマット(波形パターン) CORONA コロナ AMF-300 G・グリーン【カード払限定】
【GTi-Pro-LITE シリーズ】1.3口径 クリヤコート用Devilbiss デビルビスジーティーアイ・プロ・ライト LVMP仕様センターカップ仕様カップ付きGTi PRO LITEノズル1.3
ローハイド シーズン1 DVD-BOX クリント・イーストウッド  新品
カラフルワードロープ(服吊/衣類収納) 幅60cm 【ホワイト 取っ手:ナチュラルウッド/全8個】 日本製 【完成品】【代引不可】【代引不可】
【エントリー全品P10倍追加】★大感謝価格★【全自動玄米プロセッサー【玄米シェフ】HRG-122】★送料無料代引無料★★ポイント企画はバナーをチェック【smtb-td】10P03Dec16
トーエイライト (TOEI LIGHT) 移動式作戦板(バスケット) B-2546 [分類:バスケットボール 作戦盤]
【500円OFFクーポン付】 ダイニングセット 4点 4人掛け ダイニングテーブルセット アイアン 無垢材使用 kelt 【ケルト ダイニング4点セット】 モダン 食卓テーブルセット 4人用 4人掛け
ウィッグ ロング フルウィッグ 送料無料  「天使の姫ラインストレートミディ人毛MIX」 フルウィッグ かつら 医療用ウイッグ 人毛ウィッグ 総手植え製 医療用ウィッグ 人毛フルウィッグ医療用ウィッグ
雑貨 インテリア モダンリビングこたつ 105×75cm+国産こたつ布団 2点セット こたつ 長方形 日本製 セット ブラウン/D_キャロル

Published inUutiset

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *